Doe de gratis intake:
"Bedrijf Verkopen"
Aandachtspunten
Overname-advies Score*
*) Deze geeft op een schaal van 0 tot 100 aan hoe klaar je bent voor een verkoop van je bedrijf!
Installatietechniek bedrijf verkopen: smeed het ijzer als het heet is en dat is nu!
Installatietechniek is een term die een brede lading dekt. Je bent van ver of dichtbij betrokken bij installaties en technieken in de industrie en de bouw, gaande van installatietechniek bedrijven in airco’s, isolatie, hybride warmtepompen en loodgieterij tot sanitair. Wat jullie allemaal gemeen hebben is dat je een bedrijf leidt dat liefst zoveel mogelijk winst maakt. Net zoals bij andere bedrijven breekt er echter een ogenblik aan dat je de vruchten van je harde werk wil verzilveren.
Een installatietechniek bedrijf kopen of verkopen is niet iets wat je iedere dag doet. Het eindresultaat is een belangrijke overeenkomst met tal van juridische en fiscale addertjes onder het gras. In deze bijdrage bespreken we waarom het gouden tijden zijn om je installatietechniek bedrijf te verkopen en waarop je als koper of verkoper zoal moet letten.
Overnames installatiebedrijven in de lift
Het zijn boeiende tijden voor wie werkzaam is in de installatiebranche. Sinds de coronapandemie zitten overnames van installatietechniek bedrijven in de lift. De overname van een bedrijf is immers goed voor de stabiliteit. Ook is het doorgaans een essentiële horde om de omzet te doen pieken of om de aanwezigheid in een bepaalde regio te vergroten.
Daarbij komt nog de schaarste van grondstoffen en essentiële materialen, waardoor installateurs beduidend meer kosten moeten maken. Dit tekort zal wellicht de komende jaren alleen nog maar toenemen. Door een bestaand bedrijf over te nemen, geniet je bij de aankoop van materiaal dan van interessante schaalvoordelen.
Binnen de bouw- en installatiesector gaan installatiebedrijven voor de hoogste prijzen van de hand. De installatiebranche is uitgegroeid tot een echte verkopersmarkt. Expertise en kwaliteit van het personeel, toegang tot een bepaalde regio en gespecialiseerde kennis, zijn dingen waar diep voor in de buidel wordt getast.
Installatietechniek bedrijf verkopen
Je hebt na lang wikken en wegen besloten om je installatietechniek bedrijf te verkopen. Waarom? Dat is een van de eerste vragen die een potentiële koper je zal stellen. De vaakst voorkomende redenen waarom mensen hun bedrijf verkopen zijn:
- Pensioen
- Geschillen tussen vennoten onderling
- Ziekte en burn-out
- Nieuwe uitdaging
Timing
Sommige bedrijfsleiders besluiten om hun bedrijf te verkopen wanneer de zaken niet goed gaan. Maar dat kan kopers natuurlijk afschrikken. Onnodig te zeggen dat het altijd beter is om je installatietechniek bedrijf te verkopen wanneer je een goede omzet draait en wanneer je zaak winstgevend is.
Waardering
Je hebt je stiekem wel al eens afgevraagd hoeveel je installatietechniek bedrijf waard is. Wanneer je op het punt staat om je bedrijf te verkopen, is deze vraag relevanter dan ooit. Er bestaan verschillende waarderingsmethodes, maar het vermenigvuldigen van de bruto jaarwinst met een bepaalde factor representatief voor de sector geeft al een goed idee. Deze methode wordt ook wel de EBITDA-multiple genoemd (Earnings Before Interest Tax Depreciation and Amortisation). Voor installatiebedrijven, die tot de sector van de bouw- en installatietechniek behoren, geldt een multiple factor van 4.
Let wel deze waarderingsmethodes zijn zeker niet heiligmakend. Het is weliswaar een goede graadmeter, maar er zijn nog meer factoren die de uiteindelijke verkoopprijs van je bedrijf de hoogte in kunnen stuwen:
- Stijgende winsten door de jaren heen
- Standvastige omzetcijfers
- Een groot en trouw klantenbestand
- Een groot contract dat nog jaren loopt
Voorbereiding
Alvorens je bedrijf te koop aan te bieden, zal je alle noodzakelijke documentatie moeten verzamelen om je installatietechniek bedrijf in het uitstalraam te zetten. Bijzondere aandacht gaat uit naar de boekhouding en de belastingaangiftes. Maar ook je klantenbestand, of zelfs mailinglist, leveranciersinfo en eventuele langlopende contracten zijn zaken waarin potentiële kopers interesse hebben.
Aan de hand van deze documenten stel je dan een verkoopmemorandum op om je bedrijf zo goed mogelijk aan te prijzen. Dit verkoopmemorandum is te vergelijken met de handleiding bij de toestellen die je installeert. Het geeft de potentiële koper een zo volledig mogelijk beeld over je bedrijf en over hoe de dagelijkse werking verloopt.
Geschikte koper vinden
Het vinden van een geschikte overnemer kan een heel karwei zijn. Ook hier zijn er enkele tips die je geen windeieren zullen opleveren:
- Hou een of twee kandidaat overnemers achter de hand voor het geval de eerste deal op een fiasco uitdraait.
- Blijf in contact met andere potentiële kopers en speel kandidaten tegen elkaar uit om een hogere prijs uit de brand te slepen.
- Onderzoek de financiële mogelijkheden van mogelijke overnemers en of ze hun financiering eventueel al helemaal rond hebben.
- Stel een schriftelijk contract op van iedere overeenkomst en neem daar altijd een geheimhoudingsbeding in op. Zo vermijd je dat afhakende kandidaten jouw waardevolle informatie misbruiken. Denk aan het afsnoepen van bestaande klanten.
Installatietechniek bedrijf kopen
Vanuit het perspectief van de koper van een installatietechniek bedrijf is een overname vooral interessant vanwege de schaalvoordelen. Het is zo al niet makkelijk om een succesvol installatiebedrijf van nul uit de grond te stampen. De potentiële overnemer zal een minutieus due diligence-onderzoek moeten uitvoeren om een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de financiële, juridische, economische en fiscale merites van het te koop aangeboden bedrijf.
Kopers hebben altijd vrees om een kat in een zak te kopen. Het zal er dan op aankomen om het bovenvermelde verkoopmemorandum niet zomaar voor waarheid aan te nemen, maar dit document te toetsen op harde feiten en cijfers.
Verder moet de koper zich nog enkele cruciale vragen stellen. Zijn er hangende gerechtelijke procedures met klanten? Wat met de afwikkeling van garanties? De verkoper moet de koper hoe dan ook vrijwaren voor deze ‘verborgen gebreken’ – zaken waarvan de koper op het ogenblik van de overname niet op de hoogte was, maar die de overnameovereenkomst tot een (half)lege doos kunnen maken. Het motto is hier: beter voorkomen dan genezen.
Gesmeerde overname installatietechniek bedrijf via OvernameAdvies
Zowel de verkoper als de koper doen er goed aan om zich tijdens het proces van de overname te laten bijstaan door specialisten. En dat hoeft gelukkig niet te gebeuren door dure accountantsbureaus of registeraccountant. In Nederland en België is er OvernameAdvies, de online specialist op het gebied van overnames, meer in het bijzonder ook van installatiebedrijven.
OvernameAdvies staat garant voor een gesmeerde koop-verkoop van jouw installatiebedrijf tot in de kleinste details, van de voorbereidende handelingen, het te koop stellen, de promotie, tot de onderhandelingen met kandidaat overnemers en het beklinken van de overnameovereenkomst. En dat allemaal met een no cure no pay-tarief!